Fiscal Driver

Driver software pentru
case de marcat și imprimante fiscale DATECS

Încearcă gratuit
Capturi de ecran ale aplicației web UpCon

Driver software

UPCON Fiscal Driver este o aplicație desktop de tip driver pentru case de marcat și imprimante DATECS și TREMOL, constituită ca interfață între un software de gestiune/facturare și echipamentul fiscal.

Aplicația pornește automat la logare (autentificare) și rămâne rezidentă în memorie până la finalizarea sesiunii de lucru, minimizată în System Tray (iconiță cu o casă de marcat) din partea dreaptă jos a ecranului.

Aplicația nu blochează portul de comunicație al casei de marcat, făcând astfel posibilă conectarea simultană a aplicațiilor Fiscal Driver și Fiscal Agent la același echipament fiscal.

Prin intermediul meniului contextual accesibil cu buton dreapta al mouse-ului pe iconița aplicației pot fi accesate comenzi rapide pentru tipărirea rapoartelor, închiderea sau anularea bonului deschis pe casă, depunerea sau retragerea de numerar, sincronizarea timpului sistem al casei și interogarea totalului casei care poate fi efectuată înaintea generării raportului Z.

noutate

Serviciu Web API

Noua versiune a aplicației driver UPCON Fiscal Driver asigură comanda și controlul caselor de marcat dintr-o aplicație mobilă/web prin intermediul serviciului UPCON Web API Cloud.

Serviciul UPCON Web API Cloud este destinat dezvoltatorilor de software care doresc integrarea în aplicațiile dezvoltate de aceștia a unui mecanism de comandă și control pentru echipamente fiscale.

Cererile web, de tip POST, vor fi trimise către serviciul Web API Cloud cu parametrii dedicați, specifici casei de marcat și aplicației driver țintă, iar conținutul cererii va include comenzile pentru echipamentul fiscal, câte o comandă pe fiecare linie.

O cerere web se finalizează numai după ce a fost recepționat răspunsul de la echipamentul fiscal la ultima comandă (din lista de comenzi din cerere).

Comenzile pot fi trimise în clar sau în mod protejat (cifrate în prealabil în aplicația mobilă/web cu parola setată în aplicația driver) pentru asigurarea unei protecții suplimentare a datelor tranzitate.

Schemă serviciu Web API
Interconectare agent software cu echipamentele fiscale și aplicația web UpCon
noutate

Driver TREMOL

Aplicația driver UPCON Fiscal Driver asigură comanda și controlul caselor de marcat TREMOL pe portul LAN sau wireless.

Comanda caselor de marcat TREMOL este realizată de un modul de comandă bazat pe conexiuni TCP/IP care respectă protocolul de comunicație descris în documentația pusă la dispoziție de producător.

Aplicația driver poate prelua comenzi în format standard (conform documentației - comenzi native) pentru casele de marcat TREMOL sau în format FPRINT (pentru bonurilor emise).

Pentru efectuarea de operațiuni cu casa de marcat TREMOL este obligatorie selectarea unui operator și a parolei asociate. Acest lucru poate fi efectuat atât în fereastra cu setări a aplicației UPCON Fiscal Driver, cât și selectând funcția dedicată din meniul contextual (buton dreapta mouse pe iconița aplicației din System Tray - Taskbar Notification Area).

Foldere multiple

O instanță a aplicației UPCON Fiscal Driver conectată la o casă de marcat poate fi integrată cu mai multe aplicații de vânzare / magazin.

Preluarea de comenzi și bonuri de la mai multe aplicații de vânzare se realizeză prin configurarea mai multor foldere sursă distincte pentru fiecare aplicație de vânzare în parte. Comenzile și bonurile sunt trimise la echipamentul fiscal în ordinea sosirii în oricare dintre folderele sursă, iar bonurile deja tipărite pot fi salvate și arhivate în foldere destinație dedicate.

Alternativ, prin intermediul pachetului de instalare al aplicației UPCON Fiscal Driver pot fi configurate să ruleze concomitent, pe același PC, până la 3 instanțe ale aplicației, conectate simultan la 3 case de marcat sau imprimante fiscale distincte. În funcție de nevoile beneficiarului pot fi configurate manual noi instanțe ale aplicației pentru conectarea la alte echipamente fiscale.

Capturi de ecran ale aplicației web UpCon
Interconectare agent software cu echipamentele fiscale și aplicația web UpCon

Capabilități

Comenzile sunt extrase din fișiere preluate automat dintr-un director sau pot fi preluate prin intermediul serviciului web integrat. Bonurile preluate prin serviciul web sunt salvate automat ca fișere text în folderul monitorizat de unde sunt preluate și procesate de aplicație.

Aplicația Fiscal Driver se conectează direct, fără intermediari (alte aplicații sau drivere), la echipamentele fiscale prin conexiuni de tip LAN, iar comunicarea cu acestea se realizează prin intermediul unui protocol de comunicație care respectă specificațiile puse la dispoziție de producătorul echipamentelor fiscale.

Aplicația poate prelua comenzi în format FPRINT (comenzile S, T, C, L, P, K, I, Z, X, R, A, și Q) și formatul nativ echipamentelor fiscale DATECS în care primul câmp reprezintă numărul comenzii, iar restul câmpurilor sunt delimitate prin caracterele TAB sau ^.

AMEF-ul și seria echipamentului fiscal, numele, sediul și CIF-ul firmei, precum și cotele TVA configurate pe casa de marcat sunt preluate automat de la casa de marcat, la pornirea aplicației.

Comerciantul poate printa un logo pe bonul fiscal. Dintr-un fișier de tip imagine, logo-ul este transformat de aplicație în format monocrom înainte de a fi încărcat în casa de marcat.

Notificări

Aplicația Fiscal Driver generează notificări interactive prin intermediul cărora utilizatorul poate vedea de exemplu starea conexiunii cu casa de marcat și poate iniția, în funcție de context, o operațiune cu echipamentul fiscal.

Sunt generate notificări de tip eroare, de atenționare, de finalizare cu succes a unei operațiuni, precum și notificări acționabile la care utilizatorul poate răspunde prin alegerea uneia dintre opțiunile afișate.

Notificările dispar automat după câteva secunde, doar cele acționabile rămânând afișate până ce utilizatorul decide ce opțiune alege.

Capturi de ecran ale aplicației web UpCon
Interconectare agent software cu echipamentele fiscale și aplicația web UpCon

Licență

Aplicația Fiscal Driver poate fi utilizată cu o licență standalone (de sine stătătoare - independentă de platforma cloud UPCON) sau cu o licență de tip cloud activată în platforma web UPCON.

Validarea licenței se realizează după ce aplicația preia AMEF-ul casei și CIF-ul firmei configurate în casa de marcat.

Pentru conectarea la platforma UPCON, în vederea validării licenței, se utilizează credențiale (utilizator cu rol de operare și parolă) configurate anterior în aplicația web UPCON.

Licența standalone pentru aplicația UPCON Fiscal Driver este acordată pe o durată nedeterminată și permite actualizarea gratuită a aplicației timp de un an de zile de la data achiziționării licenței. După expirarea perioadei de suport, aplicația poate fi utilizată în continuare fără restricții, dar pentru utilizarea unei versiune mai noi a aplicației este necesară actualizarea licenței.